Quan el cotxe elèctric inclou la llum: una aliança que redefineix el mercat
Per 299 £ mensuals, BYD i Octopus ofereixen cotxe, electricitat verda i manteniment en una sola subscripció redefinint les regles del joc.
L’acord recent entre BYD i Octopus Energy al Regne Unit és molt més que una promoció comercial. És un senyal d’alerta per a tots els actors del sector automobilístic i energètic. Mentre BP i Shell aposten per fusionar-se amb la intenció de crear la petroliera més gran del món —fent el de sempre amb les aliances de sempre—, BYD i Octopus Energy han entès que el futur ja no passa només per vendre cotxes o contractes elèctrics, sinó per integrar-los en una oferta de serveis combinats.
La seva proposta consisteix en oferir, per 299 £ mensuals (uns 350 €), un cotxe elèctric BYD Dolphin Mini, l’electricitat verda necessària per carregar-lo (incloent el carregador), el manteniment, l’assegurança i fins i tot l’assistència en carretera. Sense entrada inicial. Sense preocupacions. I amb una proposta que s’entén en un sol tuit.
És una d’aquelles operacions que redefineixen les regles del joc. En detallo els tres punts clau:
1. BYD no vol competir, vol arrasar
Amb aquesta aliança, el fabricant xinès fa un pas decisiu per implantar-se a Europa sense dependre de la xarxa de concessionaris tradicionals ni de les campanyes de màrqueting convencionals. I ho fa amb un model molt atractiu per a nous públics, especialment joves i urbans: subscripció mensual, electricitat verda inclosa, cap sorpresa. Com Netflix, però amb rodes.
Fins ara, un dels obstacles més habituals per a les persones que es resistien a fer el canvi (inevitable) del vehicle de combustió al vehicle elèctric eren els costos inicials. Amb aquesta jugada, BYD obre la porta a fer la transició sense entrada, com si fos un renting. I a més, garanteix un estalvi d’unes 1.000 £ anuals en combustible en comparació amb un cotxe de combustió. Una proposta que desmunta moltes excuses.
2. Octopus Energy fa un moviment de poder
Per a Octopus, l’acord és una jugada mestra: vol captar nous clients que contractin la seva energia i lliguin el seu consum a la mobilitat elèctrica. El que abans era una relació client-proveïdor, ara passa a ser una aliança de llarg recorregut. A més, és una aposta clara per consolidar el seu model d’energia descentralitzada, intel·ligent i 100% renovable.
Octopus —i altres elèctriques innovadores— han entès (per fi) que amb l’electrificació del parc de vehicles ja no competeixen només amb altres elèctriques, sinó amb les petroleres. El pastís a repartir és immens. I qui abans connecti mobilitat i energia amb intel·ligència, dominarà el joc.
A més, els vehicles de BYD incorporen tecnologia de càrrega bidireccional. Això vol dir que quan els conductors arriben a casa amb una part de la bateria encara carregada, poden abocar aquest excedent a la xarxa. És energia que Octopus pot aprofitar just en els moments de màxima demanda (i preu més alt), com si fos un préstec d’electrons. Aquesta mateixa energia es retorna al vehicle de matinada, quan el consum i el cost energètic cauen en picat. Un win-win perfecte per al sistema elèctric, els clients i la sostenibilitat.
3. El cotxe ja no és un producte, és un servei
Un dels aspectes més interessants de tot plegat és el canvi de paradigma: les fronteres entre les definicions clàssiques de producte i servei s’esborren. Ja no comprem un objecte, accedim a una solució. Aquesta és la tendència que s’està consolidant arreu del món i que també arribarà amb força a Catalunya.
El que fa BYD amb Octopus és un exemple clar d’aquest gir cap a la servitització de l’economia: no et venc un cotxe, t’ofereixo una experiència. Un paquet complet, simple, previsible. I probablement més eficient, més sostenible i més assequible.
És un model que pot canviar les regles del joc per als fabricants d’automòbils, però sobretot per al sector energètic. I també representa un repte per a les ciutats i per a les administracions, que hauran de regular aquest nou ecosistema.
El futur de la mobilitat potser no tindrà forma de cotxe, sinó de subscripció.
Interessantíssim!